Öncelik Kısaca Biz İstanbul ‘da Faaliyet Gösteren Bir Yangın ihbar sistemi firmasıyız.
Yangın ihbar Sistemleri firmaları arasında genç,dinamik ve sürekli yinelenen bir firmayız.
Sektördeki 19. yılımız profesyonel yangın sistemleri için bizlerden teklif alabilirsiniz.
Yangın İhbar Sistemleri
Yangın ihbar sistemi konvasyonel ve adresli olmak üzere 2 farklı model olarak üretilmiştir.
Adresli Yangın İhbar Sistemi
Adresli yangın ihbar sistemlerinde 4/ 8/ 16 bölge olarak üretilmekte olup her bölge içerisinde loop çıkış bağlantısı’ na 255 adet dedektör bağlanabilmektedir.
Adresli yangın ihbar sistemleri’ nde yangın ihbar sistemi kablosu çekilmeli yapılan kablo’ lama işleminde bir hat gidiş bir hat geri dönüş için çekilmelidir. Aynı hat üzerinde adresli olması sebebi ile yangın ihbar sistemi paneli adresleri taramaktadır. Adresleri tarayacak arıza durumuna düşmekte olan veya her hangi bir bölgede oluşan tehditleri nokta atışı belirtmektedir.
Konvansiyonel Yangın İhbar Sistemi
Konvasyonel yangın ihbar sistemlerinde tek hat üzerinde atlamalı şekilde kablo çekim işlemi yaparak devre alınabilmektir. Yangın ihbar sistemi kablosu her bölgeye 1 hat çekilerek panel’ de o bölgenin belirtilmesi gerekmektedir.arıza durumunda konvasyonel yangın ihbar sistemi’ nde bölge kontrolü yapılarak arızanın veya oluşabilecek tehdit alanlarını gezmeleri gerekmektedir.
Adresli yangın ihbar sistemleri için adresli dedektör ile çalışmaktadır.
Her marka kendine özgü ürünleri’ nin üretimini yapmakta her marka kendi ürettiği ekipmanları desteklemektedir.
Adresli yangın ihbar sisteminde adreslerin doğru şekilde verilip yangın ihbar sistemi panel’ ine doğru bir biçimde tanımlanması gerekir. Doğru tanımlanan adres bilgileri ile arıza veya tehdit durumunda olan dedektör yerini nokta atışı tespit etme imkanı sunmaktadır. Adresli yangın ihbar sistemine tanımla kısmında adresleme hata’ sı olduğu takdirde adreslerin ve bölgelerin bulunması’ nda problem yaşatacaktır.
Yangın İhbar Sistemleri Hakkında ?
Yangın ihbar sistemi duman dedektörü duman algıladığı takdirde yangın ihbar sistemi paneline uyarı verip sirenleri devreye sokarak olası oluşabilecek tehlikelerin önüne geçilebilmesi için uyarı vermektedir. Duman algılaması oluştuğu takdirde bölgenin kontrolü sağlanmalıdır.
Yangın ihbar sistemi dedektörlerin bakım ve temizlikleri yapılarak stabil hale getirilmesi gerekiyor.
Yangın ihbar sistemi ısı dedektörleri ısı algıladığı algıladığı takdirde panel’ e uyarı vererek siren’ ler devreye girmektedir. Panel üzerinde belirtilen bölge’ nin tehdit algılayıp algılamadığı kontrol edilmelidir.
Yangın ihbar sistemi siren’ i oluşan tehditler sonrasında panel’ e uyarı geldiği takdirde devreye girmektedir. Devreye giren sirenler montajı yapılmış bulunan mevkilerde çalmaya başlamaktadır.
Yangın Firması Nasıl Montaj Yapmalıdır.
Yangın ihbar sistemi dedektörleri’ nin montaj esnasında uygun alana göre uygun konumlandırılması ve montajı yapılmalıdır.
Yangın ihbar sistemi montajı yapılacak alanın uzman ekipler yada elektrikçi tarafından yeterli adetli olacak şekilde gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Yangın ihbar sistemi panelinin montajı’ nın yapılacağı konum ulaşılabilecek konumda olmalı, yangın ihbar sistemi’ nin kullanım detayları müşteri’ leri sahte alarm verilerek öğrenimi sağlanmalıdır.
Yangın ihbar sistemi kablo’ lama esnasında kablo’ nun kalifiyeli biçimde korunaklı olarak kablo çekim işlemi yapılmalı ve kablo sabit olacak şekilde bırakılmalıdır.
Yangın ihbar sistemi kablo özellerikleri 2×2 olması ilerleyen zamanda oluşabilecek kopmalarda, kablo kırılmalarında arızayı kolay şekilde çözümlenmesine destek olmaktadır.
Siren Çeşitleri
Yangın ihbar sirenleri 2 farklı model olarak üretilmiştir.
Flaşorlü yangın ihbar sireni tehdit unsuru oluşturmuş olan durumlarda siren sesi ile birlikte ışıklar devreye girmektedir.
Flaşörsüz siren ise sadece siren sesi çalmaktadır.
Yangın ihbar sistemi adresli olarak çalışan sistemlerde panel adres taramasını hat üzerinden gerçeleştirdiği için başlangıc ve bitiş noktası’ nın orda veya belirli bir bölgesinde ki dedektör’ ün bağlantısı kesildiği takdirde aynı hat üzerinde bulunan bölgede ki adresleri bulamayacaktır, bunun sebebi ise bağlantı devam etmediği içindir, dedektör yerine tekrar takılarak sorun giderilmektedir.
Yangın ihbar sistemi dedektörleri üzerinde bulunan ışıklar sabit bir biçimde yandıgı takdirde dedektör’ ün bakımı yapılmalıdır.
Bakımı yapılan dedektör’ ün ışığı sabit yanmaya devam ederse o dedektör arızalanmıştır, yerine yeni dedektör adreslenip aynı adreste takıldığı takdirde problem olmayacaktır.
Yangın İhbar sistemleri Dedektörleri Adresleme
Farklı bir adres dedektör takıldığı takdirde panel’e adres’ in tanıtılmadığı için tanıtılması gerekecektir.
Dedektör’ de ışık ara sıra yanıyorsa dedektör stabil olarak çalışmaktadır.
Konvasyonel yangın ihbar sistemlerinde arızalı dedektör adresleme gerekmeyeceği için yerine yeni takılıp kontrolü yapılmalıdır.
Arızalının yerine takılan yeni dedektör problemsiz çalışıcaktır.
Arızalı olan dedektör söküldüğü takdirde diğer dedektörler işlemlerini yerine getirmeye devam edecektir.
Yangın ihbar sistemi adresli kırbas buton uygulanacak bölgede montajı yapılır. Montajı yapılan kırbas butonu’ nun üstüne siren montajı yapılmaktadır.
Kırbas butonu onunce koruyu cam vardır. Kırbas butonu cam’ ı kırıldığı takdirde sensör devreye girmekte yangın ihbar sistemi paneli’ ne uyarı vermekte ve devreye sokmaktadır.
Kırbas buton cam’ ı tehdit anında kırılarak sirenler devreye girdikten sonra oluşan tehdit unsuru yok edilip düzeltilmesi gerekmektedir. Kırbas buton cam’ ı yenisi ile değiştirilip arıza normale döndürülmeli sonrasında panel resetlenmelidir.
Resetlenmeyen yangın ihbar sistemi paneli yangın uyarısında olduğu için diğer bölgeler’ de oluşan tehdit’ ler için sirenler sessize alındığı takdirde devre’ ye yeni tehdit unsurlarının oluşturdugu alarm sireni ‘ni çalmayacaktır.
Servis
Yangın ihbar sistemi akü’ sünün devre olduğunu yeterli voltajı karşılayıp şarj olduğunu panel bize bildirmektedir, bu durumda kontrolleri sürekli yapılıp problem olduğu takdirde anlaşmalı olduğunuz bakım firma’ nızdan talep desteğinde bulunmalısınız.
Yangın ihbar sistemi paneli çalışıp çalışmadığı arızasının olup olmadığını yetkiler tarafından takip edilmeli anlaşmalı olduğunuz bakımcı firma’ nız tarafından periyodik bakım ve kontolleri sürekli olarak yapılmalı ve oluşabilecek arızaları gidermelidirler.
Yangın ihbar sistemi periyodik bakımları yapılmayan dedektörler zamanla komple bozulup çalışmamaktadır. Bakımcı firma tarafından periyodik bakım’ larda dedektör bakımları yapılıp kolay bozulmasını ve sürekli olarak arıza’ lanmasının önüne geçecektir.
Aksi takdirde bozulacak dedektörler’ in değişmesi gerecektir.
Yangın ihbar sistemi duman dedektörü, ısı dedektörü, kırbas buton, siren çalışıp çalışmadığı belirli aralık’ larla test edilmeli yangın ihbar sistemi hatları’ nın çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.
Yangın ihbar sistemi duman dedektörler’ i kullanım alanları duman oluşabilecek malzemelerin bulunduğu nokta’ larda olması gerekmektedir.
Duman dedektör’ leri duman algıladığı an itibari ile alarm vermektedir.
Duman dedektörleri aşırı rüzgar’ a maruz kaldığı zamanlar’ dada alarm verecektir sebebi ise dedektör’ ün içerisinde bulunan sensör ışıkları kesildiği takdirde tehdit algılamaktadır.
Yangın ihbar sistemi ısı dedektör’ leri ısı oluşabilecek yerlerde kullanımı uygun olup örnek olarak mutfak’ da kullanımı uygundur.
Montajı yapılacak ürünlerin doğru bir şekilde ürün alımı yapılıp montaj’ lanması gerekmektedir.
Yangın ihbar sistemi arıza durumunda sirenler çalmaya başlamaktadır.
Sirenler çalmaya başladıktan sonra panel sessize alınıp tehdit algılanan yer’ lerin kontrol edilmesi gerekmektedir. Tehdit olan yer kontrol edildikten sonra bakımcı firma ile iletişime geçilmeli ve durum’ un bilgisi aktarılmalıdır. Panel resetlenmemelidir bakımcı firma tarafından belirtilen bölge’ nin arızası giderilmelidir.